Skoleledersberetning generalforsamling 2024
Her i forårs månederne er det højsæson for generalforsamlinger, også her på Vejen Friskole. Generalforsamlingen er Friskolens højeste instans, som kigger tilbage på året som er gået. Generalforsamlingen giver den kommende bestyrelse bemyndigelse til det næste års arbejde i bestyrelsen. Der er tre på valg i aften, og I kan nå at stille op endnu.
Den 1. august 2024 tog vi hul på det 25. skoleår i Vejen Friskoles historie. Og det har igen været et begivenhedsrigt år, hvor hverdagen på Vejen friskole er præget fællesskab, nærvær og læring. Jeg mærker en glæde og tryghed ved at gå i skole fra langt største delen af vores elever. Hverdagen har en fast struktur hvor vi starter med morgensamling, som er en grundpille i vores hverdag. Når morgensamlingen er færdig går vi ind gang med den faglige undervisning. I timerne forsøger vi, hvor det giver mening, at lave undervisning på tværs af klasserne. Det gør vi bl.a. i stjernefag hos de mindste, i matematik i 5 -8 kl. og idræt og svømning. Det er vigtigt for os at blande eleverne på tværs afgangene, så eleverne får en større tryghed og et kendskab til klasserne over og under ens egen klasse.
Traditionerne fylder meget på friskolen, derfor har skoleåret også budt på motionsuge, teateruge og lejrskoler, og alt det andet som er en årlig tradition her på skolen. I november slog vi dørene op til en minisamfundsuge, hvor skolen blev omdannet til et lille samfund med forskellige erhvervsdrivende. Det var en sjov og lærerig uge, hvor eleverne fik en idé om hvordan et lille samfund kan fungere, og at man er afhængige af andre end en selv.
Vi ynder at tage ud af huset, både til idrætsstævner, biblioteket, forestillinger, og til andre arrangementer. Vi synes det er vigtigt at vi ikke lukker os om os selv, men ser at der er andre omkring os.
I dette skoleår har vi flyttet studieturen for 7. og 8. kl fra foråret til efteråret, så den ligger i samme uge som 9. klasserne. Det synes vi giver super god mening pædagogisk og didaktisk. Derudover har 8. kl. eleverne også mere ro til at forberede sig til deres valgfagsprøve, som er deres første eksamen. Det er vi meget glade for at bestyrelsen bakkede op omkring, på trods af en økonomisk dobbelt udgift i 2023.
I september fejrede vi skolens 25 år jubilæum. Det var en skøn dag med historier fra ”gamle ” dage. Der var mange besøgende, både tidligere ansatte og elever. Der var en dag hvor vi blev bevist om hvor VF kommer fra, og hvorfor vi driver skole som vi gør.
Hvis man bare har fulgt minimalt med i medierne, så det nok ikke gået ens næse forbi, at der har været enorm fokus på børns brug af skærme. Derfor har lærerne i efteråret har haft fokus på hvordan vi bruger skærmen i undervisningen. Lærerne er altid bevist om valg af undervisningsmetode, om de vælger at bruge Ipad, bog, papir eller noget helt andet beror på en professionel vurdering af hvad der giver bedst mening i den enkelte undervisningssituation og for klassen. Det der er vigtig for os, er at lave en varieret og god undervisning. Det er fx ikke sjovt kun at sidde med en skærm og lave de samme opgave dag ud og dag ind.
Det er dog vigtigt for mig at understrege, at brugen af digitale hjælpemidler (skærme) er en nødvendighed for at leve op til de lovmæssige krav for friskolen. Dette gælder i alle klassetrin. F.eks. begynder de skriftlige prøver for 9. kl på torsdag. Prøverne skal løses på skærmen, det er ikke en mulighed at bruge papir og blyant. Rammerne for prøverne minder meget om den gang vi selv gik i skole, men indholdet af prøverne er blevet meget mere komplekse, og forudsætter eleverne kan bruge en computer. Det er også en del af vurderingen af de skriftlige prøver.
Siden jul har vi haft fokus på sproget, da vi synes at omgangstonen havde taget en uheldig drejning. Ikke fordi sproget nødvendigvis er hårdere og grimmere end andre steder i samfundet, men fordi det ikke er sådan en jargon vi vil have på Vejen Friskole. Derfor har vi brugt tid på morgensamlingerne, i klassenstid og i undervisningen på at bevidst gøre eleverne om sproget og dets virkning på stemningen i rummet. Vi har bl.a. talt om rødt, gult og grønt sprog og lavet forskellige cases/ rollespil omkring det – det er nogle gang lettere at for øje på det grimme sprog når det er noget vi leger. Vi er ikke i mål endnu, og det kommer vi måske aldrig. ( det kommer selvfølgelig an på hvad målet er.) Men det har i hvert fald sat spor hos eleverne, vi hører dagligt elev refererer til rødt, gult og grønt sprog. Det er noget vi forsat har i fokus. Det er nok også nødvendigt at tage det til revurdering med jævne mellemrum.
Efter nogle år med Corona og krig i Ukraine, som umulig gjorde et byggeri, har vi i det forgangne bestyrelse år,arbejdet intenst med at realisere drømmen om at bygge en ny børnehave. Det vi har arbejdet på, er finansieringen. Vi ved godt hvad vi vil have, men det skal jo også kunne hænge sammen økonomisk. Og så er det alt hvad der kommer først, er det hønen eller ægget. Banken vil ikke sige hvor meget vi kan låne, uden vi har et konkret tilbud. Og byggefirmaerne vil ikke rigtig går ind i det før vi har et låne tilsagn. Det er dog lykkes for os at indhente nogle overslags tilbud. Vi har indhentet tilbud fra et typehus firma, et pavillonfirma og en lokal entreprenør. PT har vi en låne ansøgning liggende hos banken. Så snart den, forhåbentligt, er på plads, kan vi begynde at blive mere konkrete.
Før banken overhovedet ville overveje, at låne os penge, stillede de som krav at skolens eksisterende lån skulle omlægges. Vi havde et meget stort, og dyrt banklån, som nu er omlagt til et kreditforeningslån. I den forbindelse har det været et omlægningsgebyr og et kurstab på ca 250.000 kr.( som heller ikke var med i Budget 23.) Det kan lyde som et stort tab, men på den lidt længere bane bliver det billigere. Pga lavere renter og gebyrer.
Som Kristina nævnte har vi holdt informationsmøde vedr. børnehavebyggeriet, og efterfølgende er der indgiven en anonym klage til kommunen omhandlende indeklima. Jeg kan kun støtte op om Kristinas ord, om at det er dybt misforstået kommunikation at gå udenom skolen, ledelsen og bestyrelsen- og direkte til kommunen. Dette har forhalet processen, hvor den tid vi har brugt på det, har ikke kunne bruge på byggeriet. Kommunen har været i børnehaven for at tage indeklima prøver, vi afventer resultatet fra prøverne. Vi informerer børnehaves forældre, hvis resultaterne kommer til at have indvirkning på børnehaves hverdag.
For at realisere drømmen om børnehavebyggeriet, er der i 2024 ændret den økonomiske strategi for at skaffe flere midler til at bygge for. Derfor valgte jeg at gennemfører en personalenedskæring i 2023. Det betyder, at Christina M blev sagt op. Ellen og Peter B blev sagt op med tilbud om genansættelse på 50 %, det takkede begge nej til. Vi blev færdige med at betale deres løn i december, så det er først her i 2024, hvor besparelserne har slået rigtig igennem.
Med opsigelsen af Ellen valgte vi at omlægge vores busruter. Vi er gået fra tre ruter til to ruter. For at kunne håndtere de to ruter, købte vi endnu en stor bus med plads til 50 passagerer. Købet af bussen, var også en nødvendighed, da vores grønne Mercedes bus var ekstrem dyr i vedligehold, og vi besluttede at ”stadse ulykken” og sælge den. Vi fik ikke det for den som den stod værdisat i regnskabet, derfor var der yderligere en ubudgetteret udgift til regnskabet.
Benny valgte at gå på pension i efteråret, som afløser for Benny for vi ansat Thue.
Peter F har været sygemeldt i en længere periode, men er så småt på vej tilbage.
I SFO’en ansatte vi Emilie i en 50 % stilling, derudover var hun vikar i skolen. Den 1/3 stoppede Emilie igen da hun skulle ud at rejse. Vi har ansat Alis i SFO’en og som støtte i skolen.
I skoledelen sagde Maria sin stilling op pga. hun havde svært ved at forene sig med køreturen frem og tilbage. Hun havde sidste arbejdsdag 1. marts. I hendes stilling har vi ansat Camilla, hun startede den 1. april, elever og personale har taget godt imod hende.
I børnehaven Stoppede Nana som pædagog, og vi har ansat Vibeke i stedet.
1. marts fejrede vi Randis 25 års jubilæum. Det var en skøn dag, hvor vi hildte en reception med indbudte gæste.
Økonomi
Som Kristina nævnte i bestyrelsens beretning, er vi kommet ud af 2023 med et lille underskud på ca. 10.000 kr. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, men som jeg har nævnt har vi taget nogle dispositioner som påvirker årets resultat. På den positive side har øget vores likviditet. Mikkel vil gennemgå regnskabet, så jeg vil ikke bruge mere tid på det nu. I budgettet for 2024 kan man se den før omtalte personalereduktion slår i gennem. Vi budgetterer med et overskud på 1. 6 millioner kr.
Jeg kan nævne, at vi har skiftet revisionsselskab fra BDO til Beierholm. Det har været et stort arbejde, og det er Mona der har trukket det store arbejde. Så mage tak for det.
Ved sidste års generalforsamling var vi 196 elever, i dag tæller vi 205 elever.
I sidste uge blev vores nye Tarzan bane monteret, en bane vi har fået sponseret af lokale erhvervsdrivende og vores støtteforening. Vi havde et firma, Aktiv Frikvarter, til at søge sponsoraterne for os. Det tog kun 14 dage at finde midlerne til banen. Det er fantastisk. Og vi er meget taknemmelige for banen, og glæder os til at tage den i brug.
Jeg vil slutte med at takke personalet for deres utrættelige arbejde med at gøre Vejen friskole og børnehave til et godt sted ar være og lære.
Tak til bestyrelsen for deres engagement og arbejde i året der gået. Tak til støtteforeningen for jeres arbejde for skolen.
Tak for samarbejder til alle lokale foreninger.